Koudlas (vreten) voorkomen
Wanneer u een oplossing
nodig heeft voor de lange termijn

Voorkom koudlas met onze anti-vastloopoplossingen

Koudlassen, ook wel vreten genoemd, is een fenomeen dat optreedt bij het vastdraaien of het lopen van metaal-op-metaal delen, zoals bij schroefdraadverbindingen. Dit kan leiden tot onherstelbare schade aan de bevestigingsmaterialen en de onderdelen die ze verbinden.

Bout vertoont sporen van koudlas (vreten) nadat de vastzittende moer is verwijderd. Voorkom goudlas met onze anti-vastloopoplossingen.

Hoe ontstaat koudlassen?

Tijdens het vastdraaien van bevestigingsmaterialen, zoals bouten en moeren, wordt er hoge druk gecreëerd op de contactvlakken van de schroefdraad. Door deze druk en de wrijving die ontstaat, kunnen de microscopische oneffenheden op de oppervlakken van de schroefdraad in elkaar grijpen. Als de druk en wrijving lang genoeg aanhouden, kunnen de materialen aan elkaar “lassen”, waardoor het onmogelijk wordt om de verbinding los te draaien.

Welke factoren bevorderen koudlassen?

Er zijn verschillende factoren die koudlassen kunnen bevorderen:

  • Materialen: RVS is gevoeliger voor koudlassen dan andere metalen, zoals staal of aluminium.
  • Oppervlaktebehandeling: Onbehandelde of geoxideerde oppervlakken zijn gevoeliger voor koudlassen dan gladde, gecoate oppervlakken.
  • Smering: Onvoldoende smering of het gebruik van verkeerde smeermiddelen kan koudlassen bevorderen.
  • Aandraaimoment: Te hoog aandraaimoment kan leiden tot overmatige druk en wrijving, waardoor de kans op koudlassen toeneemt.
  • Snelheid: Het vastdraaien van de verbinding met een hoge snelheid kan de kans op koudlassen vergroten.

Wat zijn de gevolgen van koudlassen?

Koudlassen kan verschillende negatieve gevolgen hebben:

  • Vastzittende verbindingen: de verbinding kan zo vast komen te zitten dat het onmogelijk wordt om de bouten of moeren los te draaien. Dit kan leiden tot schade aan de onderdelen of zelfs tot het breken van de bevestigingsmaterialen.
  • Beschadiging van schroefdraad: de schroefdraad van de bouten en moeren kan beschadigd raken door koudlassen. Dit kan de verbinding verzwakken en het moeilijker maken om de verbinding in de toekomst te demonteren.
  • Verminderde prestaties: koudlassen kan de prestaties van de verbinding verminderen, bijvoorbeeld door de stijfheid of sterkte te verminderen.
Hoe voorkom je koudlassen?

Het ontstaan van een koudlas is ongelooflijk vervelend en erg duur. Hoewel de structuur zelf nog steeds volledig functioneel kan zijn, kan een koudlas waarbij de schroefdraad aan elkaar kleeft vanwege de oppervlakteruwheid, deze onbruikbaar maken. Met onze anti-vastloopoplossingen behoort dit tot het verleden.

Wij werken samen met dé specialist op dit gebied, namelijk Lubo international. Geef ons de details over welke onderdelen een behandeling nodig hebben en wij doen de rest. Uw product wordt gebruiksklaar geretourneerd voor de komende decennia.

Neem nu contact op voor de mogelijkheden.

Meer dan 80.000 bevestigingsmaterialen van topkwaliteit uit voorraad leverbaar, van standaard fasteners tot special fasteners.

We hebben exclusieve distributierechten
met Europa's toonaangevende fabrikanten in bevestigingsmiddelen

Onze ervaring in alle belangrijke segmenten
helpt u bij het maken van de juiste keuzes

Neem contact
met ons op